Látnivalók

Városunk

Üdvözöljük Pakson!

Városunk megannyi látnivalóval, érdekességgel és kellemes időtöltést kínáló szolgáltatással várja Önt!

Paksi Atomerőmű Látogatóközpont (6,6 km)
Hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye a kezdetektől a nyitottság politikáját folytatja. Ennek szellemében nyitotta meg látogatóközpontját, ahová előzetes bejelentés nélkül is be lehet térni. Az épületben lévő, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát kívánja elhelyezni a hétköznapok világába. A 16. évüket betöltött látogatók üvegezett folyosókról tekinthetik meg a működő atomreaktorokat, a vezénylőtermet, és a turbinákat.

Atomerőmű látogatóközpont – forrés: paks.hu

Fadd Dombori (26km)
A 12 km hosszú Duna-holtág a csend és nyugalom birodalma, ideális hely a nyugodt pihenésre vágyóknak. A vízi sportok kedvelőinek is kiváló, a holtág versenypályáján már számos nemzetközi versenyt is rendeztek. Az üdülőtelepen több jól kiépített strand található felszerelt tenisz-, foci-, kézilabda-, kosárlabda- és strandröplabda- pályával, így a sportos nyaralást kedvelőknek is ajánlható. A környék hosszabb kajak- és kenutúrákra is alkalmas. A holtág a horgászás örömeinek hódolóknak igazi paradicsom, Dombori főként óriás harcsáiról ismert.

Lussonium – Római kori erőd (5,4 km)
A Római Birodalom határát képező Duna vonalán építették ki a hódítók a Kr.u. 1. század végére védelmi rendszerüket, a limest, melyet erődítmények és őrtornyok láncolata alkotott. Ennek az erődláncolatnak volt egyik tagja a dunakömlődi Bottyán- sáncon felépített castrum (tábor), a Lussonium. 2003-ban került sor a római erőd déli kapujának, az ettől északra levő kaszárnya épületnek és a késő római kiserődnek a műemléki helyreállítására, mellyel létrejött Tolna megye első római kori romkertje.

Lussonium – forrás: paks.hu

Paksi Képtár (800 m)
A jelentős kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkező, európai színvonalú, országosan is elismert képtár a város büszkesége. A kiállítóhely egyben impozáns Vizuális Kísérleti Alkotótelep, Képzőművészeti Iskola, Művészeti Alkotótelep. 2010 – óta tematikus/országos gyűjtőkörű szakmúzeum besorolású. Gyűjteménye 1500 darabból áll, amelyből évente rendez tematikus kiállítást.

Paks Városi Múzeum (850 m)
A Városi Múzeum Paks régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti emlékeit őrzi és mutatja be. Külön hangsúlyt kap a római kori Lussonium emlékanyaga. A XVIII. századi pincében berendezett kőtárban a római kortól a barokk korig, vagyis a III. századtól a XIX. századig “utazhat” a látogató. Az állandó kiállítás Paks története az őskortól a XX. század elejéig címmel helytörténeti anyagot dolgoz fel, a város történetének tárgyi és írásos emlékei is itt kapnak helyet. Az állandó kiállítások mellett a főépületben rendszeresen tartanak időszaki tárlatokat.

Csengey Dénes Kulturális Központ (2 km)
Központi intézményünk az 1978-ban épült Csengey Dénes Kulturális Központ háromszintes épülete, melyben a kultúraközvetítés teljes skálája megtalálható. Az épületben található: színház, koncert és hangverseny előadások szervezésére szolgáló terem kiállítások öt helyszínen, felnőtt könyvtár, Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, valamint a PLACC és a városi mozi.

Paksi Műjégpálya
A Pakson megépített fedetlen műjégpálya üdítően hathat azoknak, akik idegenkednek a neonvilágítású, zárt jégcsarnokoktól. A szabad ég alatti korcsolyázás téli napsütésben vagy hóesésben kiváltképp remek szórakozási lehetőség. A korcsolyapálya minden év decemberében nyitja meg kapuit és egészen február végig nyitva tart.
 
Paksi Tanuszoda (650 m)
A fedett uszoda a tél során várja sportolni vágyó vendégeit. 25 méteres, 4 pályás úszómedence hívja a felfrissülésre, ellazulásra vágyó vendégeinket. Az úszásoktatás, a gyógyúszás és a kondicionáló terem használata a nyitva tartási időben vehető igénybe. A nyár folyamán a városi strand medencéi kínálnak felfrissülést a városba látogatók számára.

Sárgödör téri pincesor (800 m)
Paks igazi gyöngyszeme, nevezetessége, közösségi rendezvényeinek hangulatos színhelye méltó körülmények közé került. A présházak homlokzata korabeli, eredeti állapotot idéz. A szorosan egymáshoz illeszkedő házacskák barátságos hangulatot, a zöld cserjékkel, tarka virágokkal borított tágas tér pedig a közös mulatozás örömét, vidámságát villantja elénk.

Sárgödör téri pincesor – forrás: paks.hu

Szentlélek templom (1,4 km)
A templom minden nézetből különleges látványt kínál. Bejáratánál két angyal áll őrt – a Világosság-, és a Sötétség Angyala. A toronylábak között lehet belépni a templomhajóba: odabent egy különleges, szív formájú felülvilágító szórja a fényt, s a hajlított, meleg színű faszerkezet ölelésében jurták rejtik a keresztelő kutat. A belépő e térben úgy is érezheti, emberi bordák veszik körül, s a szív helyén áll a fehér kő oltár; mögötte pedig a feltámadó Krisztust kísérik az angyalok a fenti fény felé.